Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka okruszkowa

Składniki:

  • 80 dag jabłek
  • 2 szkl. herbatników
  • 1 szkl. cukru
  • 8 dag stopionego masła
  • 1/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • tłuszcz
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Herbatniki rozkruszyć po czym wymieszać je z 5 łyżkami cukru.
    1/3 powstałej mieszanki przesypać na no formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Skropić całość oskim z cytryny.
    Następnie obrane jabłka pokroić w plasterki, do których dodać resztę cukru, cynamon oraz orzechy.
    Wymieszać i połowę rozłożyć na herbatnikach.
    Posypać ponownie 1/3 herbatników, które skropić masłem.
    Ponownie ułożyć jabłka i na sama górę resztę herbatników.
    Skropić całość masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *