Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka Iwony

Ciasto:

 

  • 1 jajko
  • 250 dkg mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżki soli
  • 6 dkg schłodzonego masła

     

    Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 10 dkg orzeszków laskowych
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • do posypania cukier puder
  • tłuszcz do tortownicy

 

 

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać dodać, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto , przykryć folią aluminiowa i wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w półksiężyce. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem , orzechami, startą skórką cytrynową i zmielonymi Gożdzikami. Piekarnik nagrzać do temperatury170 stopni.  2/3 ciasta rozwałkować , przełożyć do formy tak by ciasto wystawało troszkę poza brzeg foremki. Nałożyć nadzienie, krawędź posmarować roztrzepanym białkiem. Resztę ciasta rozwałkować tak by nakryć wierzch i zakryć nadzienie. Zawinąć do środka brzegi, z reszty ciasta wyciąć, ozdobne  listki lub kwiatki i położyć na wierzchu. Posmarować białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut Wyjąć z piekarnika na talerz i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *