Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szalotki duszone w winie

Składniki:

  • 40 dag szalotek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sposób wykonania:

  1. Szalotki obrać po czym wrzucić w całość do rondla z rozgrzanym masłem i zarumienić.
    Następnie posypać cukrem i trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut.
    Po tym czasie cebulki zalać winem.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozgniecionym czosnkiem.
    Dusić na małym ogniu do momentu, aż połowa płynu wyparuje.
    Na koniec doprawić octem balsamicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *