Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny śledź

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 5 małych cebulek
  • 3 czerwone jabłka
  • ½ kg zielonej fasolki szparagowej/mrożonka/
  • 8 łyżek oleju
  • 5 łyżek octu winnego
  • łyżeczka przyprawy typu wegetta
  • sól, biały mielony pieprz
  • cukier do smaku
  • gałka muszkatołowa

    Sposób przyrządzenia:
    Z octu ,przyprawy, soli, pieprzu i cukru przygotować sos. Mieszając dodawać olej. Do szklanej misy wlać przygotowany sos,. Filety podzielić na porcje i włożyć do sosu, delikatnie przemieszać, odstawić. W garnku zagotować wodę wrzucić fasolkę szparagową, posolić do smaku i gotować około 8 -10 minut, odcedzić. Jabłka umyć, rozciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne, pokroić w pionowe plastry. Cebulkę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Jabłka, fasolkę i cebulkę, wymieszać, włożyć do śledzi i oprószyć grubo zmieloną gałką muszkatołową. Dobrze smakuje z białym pieczywem i białym wytrawnym winem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *