Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny pasztet z jajek

Składniki:

  • 14 jajek ugotowanych na twardo
  • ½ kg pieczarek
  • ½ szklanki startego żółtego sera
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 duża cebula
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • ½ szklanki majonezu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 dkg masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • bułka tarta

    Sposób przyrządzenia:
    Pieczarki umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle na złocisty kolor. Ugotowane i schłodzone jajka 10 sztuk obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z podsmażonymi pieczarkami i cebulką. Do masy jajecznej dodać drobno posiekany szczypiorek, starty żółty ser, groszek konserwowy, majonez i śmietanę, wbić dwa surowe jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć do żaroodpornego natłuszczonego i obsypanego tartą bułką naczynia i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C około godziny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *