Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczne jaja Marty

Kolejna świąteczna wariacja na temat faszerowanych jaj. Tym razem faszerowane jajka pomysłu Marty. Lista zakupów: jajka, masło, tuńczyk, majonez.
 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • żurawina do dekoracji
 

Sposób wykonania:

  1. Jajka ugotować na tardo.
    Do wody można dodać szczyptę soli wtedy lepiej się obiorą ze skorupek.
    Gotowe obrać i przekroić wzdłuż na pół.
    Delikatnie wydrążyć żółtka.
    Rozetrzeć je widelcem.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić go.
    Wrzucić do żółtek razem z miękkim masłem.
    Dodać jeszcze majonez kurkumę, słodką i ostrą paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać a najlepiej zmiksować, aby masa była gładka. 
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym farszem wypełnić białka jajek.
    Ułożyć je na półmisku i udekorować żurawiną.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *