Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczne ciasto z bakaliami

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 5 żółtek ugotowanych na twardo
  • kostka masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania

    Masa:

  • 1 szkl. rodzynek
  • 1 szkl. posiekanych migdałów
  • 1 szkl. posiekanych daktyli
  • 1 szkl.  posiekanych fig
  • 1 szkl. śmietanki

    Sposób wykonania:

    Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka przetarte przez sito oraz cukier puder, sól i skórkę cytrynową.
    Całość dokładnie wyrobić po czym rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    W między czasie śmietankę lekko ubić po czym dodać do niej rodzynki, migdały, figi oraz daktyle.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *