Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna zupa grzybowa Adama

Składniki:

  • 8 dkg suszonych grzybów/borowiki/
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku

Sposób wykonania:
Umyte grzyby zalać przegotowaną letnią wodą, aż zmiękną i ugotować w tej samej wodzie. Włoszczyznę umyć, pokroić, dodać do grzybów pod koniec gotowania, dodać masło, przyprawić , gotować ½ godziny. Przecedzić, grzyby pokroić w cienkie paseczki. Do wywaru włoży  grzyby, zagotować, przyprawić do smaku. Podawać z łazankami  lub z drobnymi kluseczkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *