Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna babka Patryka

Wypieki, warte świątecznego stołu. Dziś podajemy przepis na Wielkanocną babkę. Patryka. Lista zakupów: mąka pszenna i ziemniaczana, masło, cukier oraz jajka. 
 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 250g masła 
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Masło wyjąc wcześniej z lodówki, powinno mieć ono temperaturę pokojową.
    Następnie dodać do niego szczyptę soli i razem zmiksować  na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając miksowania dodawać stopniowo po jednym żółtku.
    Gdy składniki się połączą wsypywać partiami obie mąki.
    Mieszać do połączenia się wszystkich składników.
    Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *