Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suszone śliwki marynowane

 

Składniki:

  • ½ kg suszonych śliwek
  • 2 szkl mocnej herbaty earl grey
  • ½ l octu winnego
  • 1 szkl cukru
  • ½ cytryny
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:
Umyte śliwki przełożyć do dużego słoja i zalać je gorącą herbatą z dodatkiem plasterka cytryny ( bez pestek).
Przykryć i odstawić na całą noc.
Następnego dnia do rondelka wlać ocet.
Dodać do niego cukier, goździki, cynamon, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym dodać śliwki razem z herbatą w której się moczyły.
Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia do ostygnięcia.
Wówczas śliwki przełożyć do wyparzonych słoików a zalewę jeszcze raz zagotować i przecedzić.
Zalać śliwki, szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *