Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z orzechami i figami

Składniki:
• 30 dag kapusty kiszonej
• zielone jabłko
• 4 suszone figi
• 8 łuskanych orzechów włoskich
• 1/2 łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki oleju sojowego
• sok z 1/2 cytryny
• 2 – 3 goździki
• sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kapustę włożyć na sito, osączyć. 1/2 szklanki soku zachować. Goździki utłuc w moździerzu.
Sok z kapusty, olej, cukier i goździki wymieszać. Sos odstawić na 15 minut. Figi opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne. Jedną połówkę obrać, pokroić w słupki, a drugą (ze skórką) w półplasterki. Jabłko skropić sokiem z cytryny.
Połowę orzechów posiekać. Kapustę wymieszać z figami, posiekanymi orzechami i pokrojonym w słupki jabłkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Surówkę polać sosem.
Udekorować półplasterkami jabłek i pozostałymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *