Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z czerwonej kapusty z bakaliami

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych fig
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
     
     
     Sposób przygotowania:
    Kapustę poszatkować, przelać wrzątkiem i oprószyć solą, odstawić na kilka minut.
    W między czasie figi i morele pokroić w paski, dodać rodzynki i zalać całość winem wymieszanym z miodem, odstawić na kilkanaście minut.
    Następnie kapustę połączyć z owcami, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem oraz cukrem i polać olejem.
    Całość dokładnie wymieszać i lekko schłodzić.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *