Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z czarnej rzodkwi z brzoskwiniami Iwony

Składniki:

  • 1 duża czarna rzodkiew
  • 4 brzoskwinie z puszki
  • ½ szklanki rodzynek
  • 4 łyżki syropu z brzoskwiń
  • 6 gałązek natki pietruszki

    Sos:

  • ½ szklanki śmietany
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Rodzynki skropić 3 łyżkami syropu z brzoskwiń i odstawić na 20 minut. 
    Sos: śmietanę wymieszać z resztą syropu /1 łyżka/ sokiem z cytryny, imbirem, doprawić do smaku solą. Wstawić do lodówki. Rzodkiewkę umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Posiekać  natkę pietruszki. Rzodkiew, rodzynki i brzoskwinie wymieszać, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki i polać schłodzonym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *