Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka warzywna

Składniki:

  • kapusta biała 20 dkg
  • kapusta czerwona 20 dkg
  • por 2-3 cm kawałek
  • jabłko 1 sztuka

    Sos:

  • majonez 2-3 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • sól, cukier, pieprz – do smaku
  • ocet winny parę kropli
     
    Sposób wykonania:
    Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Ja teraz je mieszam  w sitku i lekko solę poczym gniotę. Zostawiam na 5-10 minut. Przelewamy wodą przegotowaną i zostawiamy do odciśnięcia.
    Por kroimy w drobna kosteczkę, jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do kapusty i mieszamy.
    Mieszamy razem składniki sosu i polewamy surówkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lekko cukrem.
     
    To szybka w wykonaniu surówka, może być doskonałym dodatkiem do obiadów w okresie zimowym i nie tylko.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ewelosa

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *