Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strudel z winogronami

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól

    Farsz:

  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 kg winogron
  • 150 g masła
  • 200 g cukru

    Sposób wykonania:

    1. Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli.
      Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody.
      Ciasto powinno być dokładnie wyrobione aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
      Z powstałego ciasta uformować kulę, którą przykryć gorącą deską i odstawić przykryte ręcznikiem na 1 godzinę.
      Po tym czasie wziąć obrus i podłożyć pod niego talerz.
      Ciasto rozwałkować po czym rozciągnąć go na talerzu aż będzie miało grubość bibułki.
      Odstawić na chwile aby ciasto się trochę przesuszyło.
      Następnie polać ciasto połowa roztopionego masła oraz posypać winogronami przekrojonymi na pół i zmielonymi orzechami.
      Posypać całość cukrem i zawinąć strudel przy pomocy obrusa.
      Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i polać go reszta roztopionego masła.
      Wstawić do rozgrzanego piekarnik i upiec. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *