Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strudel wiedeński.

Składniki:
Ciasto:

  • 250 g makie
  • 3 łyżki oleju
  • sól, cukier
  • mąka do podsypania

Nadzienie:

  • 700 g porzeczek
  • 500 g gruszek
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 200 g biszkoptów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody, po szczypcie soli i cukru. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, posmarować olejem, przykryć, pozostawić na 30-40 min. Gruszki obrać, zetrzeć na grubej tarce. Porzeczki przebrać, umyć. Owoce wymieszać ze skórkę) z cytryny i cukrem. Biszkopty pokroić na kawałki. Ściereczkę rozłożyć, posypać mąką. Ułożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt 30×20 cm, rozciągnąć rękoma do wielkości 50×40 cm Biszkopty i owoce rozłożyć na cieście, pozostawiając wolne brzegi. Ciasto zawinąć, pomagając sobie ściereczką, zlepić brzegi. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć strudel zlepieniem na dół. Skropić wodą, ponakłuwać. Piec przez 30-35 min w temp. 200°C, kilkakrotnie smarując masłem.
Ostudzony posypać cukrem pudrem, pokroić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *