Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strudel serowo-czereśniowy

Składniki:

  • 30 dag mąki,
  • 1 łyżka octu,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • 6 dag masła,
  • 75 dag sera twarogowego,
  • 4 jajka,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 70 dag czereśni,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, uformować kopczyk. Ocet, olej i 8 łyżek letniej wody wlać do mąki, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w lnianą ściereczkę, odłożyć na 20 min. Masło cukier, skórkę cytrynową i cukier waniliowy utrzeć. Stopniowo dodawać twaróg, żółtka i śmietanę. Czereśnie umyć, wydrylować i dodać do masy serowej. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować masą z czereśniami, zwinąć jak roladę. Końce ścisnąć. Blachę natłuścić, ułożyć na niej strudel i piec 45 – 50 minut w temperaturze 225 stopni C. Strudel wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *