Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strudel jabłkowy

Ciasto:

 

  • 250 g mąki

 

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól

     

    Farsz:

  • 750 g winnych jabłek
  • 30 g rodzynek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 80 g bułki tartej
  • 150 g masła
  • 40 g cukru

 

 

Sposób wykonania;
Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli.
Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody.
Ciasto powinno być dokładnie wyrobione aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
Z powstałego ciasta uformować kulę, którą przykryć gorącą deską i odstawić przykryte ręcznikiem na 1 godzinę.
Po tym czasie wziąć obrus i podłożyć pod niego talerz.
Ciasto rozwałkować po czym rozciągnąć go na talerzu aż będzie miało grubość bibułki.
Odstawić na chwile aby ciasto się trochę przesuszyło.
Jabłka obrać i poszatkować po czym wymieszać z cynamonem oraz cukrem.
Ciasto polać częścią roztopionego masła i posypać bułką tartą zarumienianą na reszcie masła.
Następnie rozłożyć na cieście jabłka i posypać je rodzynkami.
Zawinąć ciasto w strudel przy pomocy obrusa.
Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
W trakcie polewać roztopionym masłem.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *