Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stifado  wołowina duszona z cebulkami

 

Składniki:

    • 1 kg wołowiny pieczeniowej pokrojonej w dużą kostkę
    • 4 łyżki oliwy
    • szczypta rozmarynu
    • 2 łyżki piure z pomidorów
    • 3 łyżki octu winnego
    • 6 łyżek oleju roślinnego
    • 70 dkg obranych małych cebulek
    • 1/3 szklanki czerwonego wina
    • kawałeczek laski cynamonu
    • 1 łyżka cukru
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i obrumienić na niej wołowinę. Podgrzewać do momentu aż powstający sos odparuje zupełnie. Wlać ocet, a gdy i ten się zredukuje dodać wino i pozostałe składniki poza olejem, cebulkami i cukrem. Rondel przykryć i nadal dusić mięso na małym płomieniu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim partiami cebulki aż lekko zaczną się rumienić. Tak przygotowane cebulki przełożyć na mięso duszące się w rondlu, posypać je cukrem. Dusić tak przez 15 minut, po czym wymieszać potrawę. Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *