Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Steki z tuńczyka w czosnkowej marynacie, z grilla

Składniki:

 

  • 1 kg steków z tuńczyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sok z cytryny
  • posiekana natka pietruszki

     

    Marynata:

  • ½ szklanki oliwy
  • 4 zgniecione w prasce ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć. Składniki marynaty zmiksować, zalać nią steki, wymieszać, odstawić na 6 godzin. Przed pieczeniem steki obsączyć z nadmiaru marynaty. Piec na mocno nagrzanym grillu z obydwóch stron. Podczas pieczenia smarować steki gałązką rozmarynu moczoną w oliwie. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *