Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Steki z polędwicy w migdałowych płatkach

Składniki:

  • 8 plastrów polędwicy wołowej
  • 2 opakowania suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 łyżki masła
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1 opakowanie migdałowych płatków
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, rozgnieść, wcisnąć ziarna pieprzu, posmarować oliwą. Odstawić do lodówki, śliwki namoczyć na1/2 godziny. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić owoce, cukier, rozmaryn i dużą szczyptę soli. Dusić około 25 minut, po 10 minutach wyjąć około10-15 śliwek. Gdy owoce się rozgotują zmiksować je. Tak przygotowany sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso usmażyć na reszcie oliwy z dwóch stron, podawać z sosem i podprażonymi płatkami migdałów, resztą rozmarynu i odłożonymi wcześniej śliwkami.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *