Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Steki z jelenia z sosem bearneńskim

Roztopić

100 g masła

odszumować, trochę ostudzić obrać, pokroić w drobną kostkę

1 małą cebulę

i razem z posiekanymi

listkami estragonu
i bazylii (po 1 łyżce)
grubo zmielonym czarnym pieprzem
1 łyżeczką octu winnego
2 łyżkami białego wina

doprowadzić do wrzenia, potem gotować około 5 minut, następnie trochę ostudzić, dodać

2 żółtka

i w kąpieli wodnej podgrzewać wszystko razem stale ubijając, aż masa zgęstnieje, wtedy zdjąć garnek z ognia, wmieszać po trochu (nie przerywając ubijania) roztopione masło.
Sos doprawić do smaku

solą, pieprzem, cukrem

i do czasu podania trzymać w cieple.
Osaczyć

4 plastry ananasa (z puszki)
600 g combra jelenia

opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon, pokroić na plastry około 3 cm grubości, lekko je rozpłaszczyć i posmarować

1 łyżką musztardy

rozgrzać

3 łyżki oleju spozywczego

steki obsmażać na brązowo po 6 minut z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem
roztopić

trochę masła

obsmażyć na nim plastry ananasa na kolor złocistobrązowy i podać ze stekami oraz sosem bearneńskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *