Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Steki wieprzowe z grilla

Składniki

  • 4 steki wieprzowe (z karczku)
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ czerwonej papryki (drobno posiekanej)
  • szczypta pieprzu cajen
  • 1 łyżeczka  kminku

Sposób przyrządzenia:
Steki bardzo dokładnie osuszyć. Ponacinać brzegi mięsa aby się  nie deformowało podczas pieczenia. Mąkę, sól i paprykę wymieszać dokładnie z wodą w takiej ilości aby uzyskać gęste, płynne ciasto. Każdy z befsztyków zanurzyć w cieście, opiec szybko w centralnej części grilla (po 1 minucie z każdej strony) dopiec w niższej temperaturze przez 15 minut, kilkakrotnie obracając. Nasiona kminku i pieprz cajen zawinąć w folię aluminiową, wyprażyć na grillu. Podając upieczone steki oprószyć je wyprażonymi przyprawami.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *