Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Steki grillowane z kukurydzą w sosie

Składniki:

    • 2 do 4 dobrze oczyszczonych steków z antrykotu lub  z rostbefu bez kości; 2,5 cm grubości
    • 4 świeże, słodkie kolby kukurydzy, nie łuskane 
    • 2 łyżki stopionego masła  
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny       


    Sposób przyrządzenia:
    Ściągnąć łuski z każdej kolby kukurydzy pozostawiając je przywiązane u podstawy. Podtrzymać łuski wokół kukurydzy; związać na końcach lub całkowicie usunąć zewnętrzne liście. Moczyć w zimnej wodzie 30 minut. Osuszyć. Położyć kukurydzę na ruszcie nad średnio gorącymi, pokrytymi popiołem węglami; opiekać bez przykrywania 20 do 30 minut lub do czasu kiedy stanie się miękka, odwracając od czasu do czasu. Położyć steki na ruszcie. Opiekać steki  bez przykrywania 11 minut w celu otrzymania stanu półkrwistego, 14minut dla średnio wysmażonych, odwracając od czasu do czasu. Tymczasem połączyć masło, szczypiorek i sok cytrynowy. Pokroić steki w poprzek na grube plastry; doprawić solą i pieprzem. Podawać z kukurydzą i sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *