Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stek z tuńczyka z pieczarkami i oliwkami

Składniki:

  • 4 steki z tuńczyka lub grube filety z innej ryby
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 25 dkg pokrojonych w plastry pieczarek
  • 15 oliwek z zalewy solankowej
  • 1 drobno posiekany pomidor bez nasion i skóry
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu


Sposób przyrządzenia:

Umyte i dokładnie osuszone steki przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować dodatki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pieczarki, smażyć mieszając aż zaczną lekko się rumienić. Dodać czosnek, pokrojone na połówki oliwki bez pestek, pomidory, wino i rozmaryn, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż 2/3 wina odparuje, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowane wcześniej steki z tuńczyka smażyć na patelni gilowej po 3 minuty z każdej strony. Podawać obficie polane przygotowanym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *