Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stek z sosem z Denish Blue

Składniki:
– 2 średniej wielkości steki wołowe
– 125 g rozdrobnionego sera Danish Blue lub podobnego
– 1 ząbek czosnku
– łyżka białego wina
– łyżka masła
– 50 ml wody
– szczypta mielonego czerwonego pieprzu
– posiekana natka pietruszki

Wykonanie:
W średni nagrzanej patelni, podgrzej ser, wino, czosnek, masło i czerwony pierz, gotuj wszystko powoli ciągle mieszając aż ser się rozpuści.
Drugą patelnię mocno nagrzej, dodaj odrobinę oleju i usmaż na niej steki, odwracając je raz i smażąc około 5 minut z każdej strony. Kiedy gotowe posyp pieprzem i przenieś na talerze, dodaj na patelnie wodę i pozwól, aby się zagotowała razem z sokami ze smażenia mięsa, wszytko dokładnie mieszając, połącz wodę z soki z sosem serowym mieszając ciągle podgrzej sos i polej nim steki.
Smacznego.

1 comment for “Stek z sosem z Denish Blue

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *