Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stek z jelenia

 

Składniki:

 

  • 1,5 kg polędwicy z jelenia pokrojone w plastry o grubości 2,5 cm
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka musztardy w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pokrojona w plastry cebula
  • 1 pokrojona w plastry marchewka
  • 1 szklanka rozdrobnionych pomidorów konserwowych

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Każdy stek obtoczyć w przygotowanej mieszance. Młotkiem do mięsa delikatnie rozbić steki, ponownie obtoczyć w mące z dodatkami. W dużej patelni rozgrzać olej obrumienić steki na rozgr5zanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pomidory, cebulę, marchewkę, przykryć i dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury180 stopni C przez 90 minut. Podawać z makaronem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *