Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stek po chłopsku z grilla

Składniki:

  • steki z polędwicy, o grubości około 5 cm

Marynata:

  • ¼ szklanki oliwy
  • 3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Steki lekko rozbić dłonią. Składniki marynaty wymieszać i polać nimi mięso, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na kilka do kilkunastu godzin. Po tym czasie steki osączyć z nadmiaru marynaty. Piec na mocno nagrzanym grillu do momentu aż się dobrze przyrumienia, dopiec w chłodniejszej części grilla. Przed podaniem na każdym steku ułożyć kawałek masła utartego z czosnkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *