Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Staropolska marynata do dziczyzny

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonego octu winnego
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki  sosu Worcestershire
  • 2 listki laurowe
  • 10 rozgniecionych ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 jagody jałowca


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, odstawić aż wystygnie.  Marynata ta podkreśla smak dziczyzny i przyśpiesza dojrzewanie mięs. Mięsa marynować w niej około 24 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *