Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Speculaas wg. Pieta

Składniki:

  • 200 g masła
  • 500 g mąki
  • 500 g brązowego cukru (cassonade)
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 5 g soli ( 1łyżeczka)
  • 5 g przypraw ( 2 łyżeczki):cynamon, goździki, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, biały pieprz.
  • 5 g sody ( 1łyżeczka)

Sposób przyrządzenia:
Zagnieść elastyczne ciasto ze wszystkimi składnikami. Owinąć w folię i umieścić w lodówce na całą noc. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku mm. i wykrawamy różne ciasteczka. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min. w temp. ok.200°C ( elektr.180°C).
Do ciasta można dodać 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, będą bardziej kruche. Mają wyraźny korzenny smak, można pokruszone dodawać do innych ciast, deserów, mas, kremów. budyniu, itp.

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *