Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti ze słonecznikiem i szynką

Składniki:

  • 20 dag makaronu spaghetti
  • 15 dag szynki (np. ogonówka parzona)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 3 łyżki parmezanu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy posiekany drobno czosnek, dusimy na małym ogniu, za kilka minut dokładamy pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę. Następnie wsypujemy słonecznik i mieszając wszystkie składniki dusimy je na małym ogniu kilka minut. Szynkę kroimy w cienkie długie paski dodajemy do patelni. Wszystko przyprawiamy czarnym świeżo zmielonym pieprzem, lekko solimy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu, odcedzamy. Jeszcze ciepły makaron wrzucamy ponownie do garnka, dodajemy całą zawartość patelni, posypujemy utartym parmezanem, dolewamy odrobinę oliwy, utrzymując pod garnkiem niewielki ogień, dokładnie wszystko mieszamy do rozpuszczenia się parmezanu. Danie smakuje najlepiej w towarzystwie mieszanki różnych sałat z pomidorkami koktajlowymi z oliwą i łyżeczką słodko-ostrego sosu chilli. Na zdrowie!
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Monikę Raginiak  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *