Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z owocami morza Iwony

Składniki:

  • 40 dkg makaronu spaghetti
  • ½ kg owoców morza/ mrożonki, mieszanka/
  • cebula
  • czosnek
  • 2 marchewki
  • żółta i zielona papryka
  • mała cukinia
  • sok z ½ cytryny
  • koncentrat pomidorowy
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koniaku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Mieszankę owoców morza  rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem, pozostawić na 10 minut. Umyte i oczyszczone warzywa pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebulę  obrać  i drobniutko posiekać, zeszklić na tłuszczu, krótko podsmażyć, dodać marchewkę,  paprykę, cukinię i koncentrat pomidorowy, wlać białe wino i koniak, doprawić do smaku solą, cukrem i  pieprzem. Dusić  około 10 minut, po czym wymieszać z mieszanką owoców morza i prze 10 minut zapiekać w piekarniku w temp 180 stopni C. Makaron ugotować wg/ przepisu na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem, podawać  po przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *