Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z mulami gotowanymi w winie

Składniki:

 

  • 30 dag spaghetti
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg muli
  • 1 szalotka
  • słodka papryka w proszku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • po ½ strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki posikanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie mule wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem.
    Dodać posiekaną cebulę, oprószyć solą, pieprzem i papryką po czym zalać winem.
    Trzymać na ogniu około 3-5 minut.
    Po tym czasie mule wyłuskać.
    Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę.
    Miękki makaron odcedzić, wymieszać z mulami i podsmażoną papryką, skrapiając całość odrobiną oliwy.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *