Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z krewetkami i pomidorami

Dziś przepis na znakomity makaron spaghetti podany z krewetkami i suszonymi pomidorami. Pozostałe składniki przepisu: masło, oliwa z oliwek i białe wino. 
 

Składniki:

  • ½ op makaronu spaghetti 
  • 20 szt. krewetek 
  • ½ szkl suszonych pomidorów 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki  czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki białego 
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
 

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić go na patelnie z rozgrzanym masłem z dodatkiem oliwy z oliwek. 
    Lekko zeszklić po czym wrzucić krewetki.
    Dodać sok i skórkę z startej cytryny oraz suszone pomidory.
    Całość przesmażyć po czym zalać białym winem.
    Dusić na małym ogniu, aż większość płynu odparuje.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Gotowy makaron odcedzić i przełożyć do sosu.
    Całość wymieszać.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *