Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti w pomidorowo-sojowym sosie

Składniki:

  • 600 g pomidorów
  • 500 g spaghetti
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1gałązka szałwii
  • 1gałązka tymianku
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 50 g masła
  • sól
  • 50 ml sosu sojowego

    Sposób wykonania:

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego i odrobiną oliwy.
      W między czasie czosnek oraz papryczkę drobno posiekać a zioła oskubać i wrzucić całość na patelnie z rozgrzaną oliwą, podsmażyć po czym dodać sos sojowy.
      Całość wymieszać i dodać obrane pomidory pokrojone w grubą kostkę, nadal trzymać na średnim ogniu, dodać trochę wody z gotowania makaronu aby sos zbytnio nie zgęstniał.
      Następnie bakłażana pokroić w kostki i podsmażyć lekko na pozostałej oliwie, wówczas oprószyć go lekko solą. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą i wymieszać z sosem sojowym oraz masłem. Przed podaniem posypać jeszcze kostkami bakłażana.

      Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *