Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti w orzechach

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 dag wyłuskanych orzechów włoskich
  • 7 dag orzeszków piniowych
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • ½ łyżki suszonej bazylii
  • papryczki chili
  • sól
  • pieprz do smaku

    Sposób wykonania:
    Na patelnie z rozgrzanym masłem z dodatkiem oliwy wrzucić drobno pokrojone papryczki pozbawione gniazd nasiennych, cebulę pokrojoną w półplasterki, oraz rozgnieciony czosnek .
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu ok. 3 min, wówczas dodać połowę posiekanych orzechów włoskich, piniowych oraz bazylię.
    Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku i pozostawić na ogniu jeszcze przez chwilę.
    Ugotować makaron al dente, gdy będzie gotowy, odcedzić i polać sosem.
    Przed podaniem posypać jeszcze resztą orzechów i startym parmezanem.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *