Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z suszonych grzybów

Składniki:

  • 1 kostka bulionu
  • kilka grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szkl gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Grzyby namoczyć w wodzie po czym je odcedzić i pokroić w paseczki.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać grzyby i całość podsmażyć.
Oprószyć całość mąką i zalać wodą w której moczyły się grzyby, wrzucając jeszcze kostkę bulionową.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na sam koniec dodać do śmietany kilka łyżek sosu, wymieszać i przelać do reszty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *