Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z sera topionego

sosztopionegosera2wb.jpgSkładniki:

  • 150g sera topionego
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki mleka
  • 4-5 łyżek śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • pieprz i sól

Sposób przyrządzenia:
Mleko, śmietanę i ser topiony, mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Dodajemy pokrojoną lub utartą cebulę, pieprz, sól i sok z cytryny. Podgrzewamy jeszcze, ciągle mieszając ( najlepiej trzepaczką ), gdy dojdzie do wrzenia odstawiamy z ognia. Sos podaje się na gorąco, posypany szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki.
Przepyszny do ziemniaków smażonych lub ugotowanych w mundurkach. Nadaje się też znakomicie do krokietów, frytek, ryby czy zapiekanek.

2 comments for “Sos z sera topionego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *