Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z mięsa mielonego Kornela

Spróbuj przygotować pyszny sos z mięsa mielonego, który potem możesz wykorzystać np. do spaghetti. Do jego wykonania potrzebujesz: mięsa wieprzowego, czosnku, cebuli i koncentratu pomidorowego. 
 

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego 
  • 1 szt cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekać.
    Natomiast czosnek przecisnąć przez praskę.
    Razem wrzucić ma patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Gdy lekko się zeszklą dodać mięso wieprzowe.
    Razem przesmażyć na średnim ogniu.
    Wówczas dodać koncentrat pomidorowy.
    Całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Trzymać jeszcze chwilę na ogniu, aż powstanie gesty sos.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *