Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos toskański do makaronu

Składniki:

  • 2 litry przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki drobno pokrojonej cebuli
  • ¼ szklanki tartej marchwi
  • ¼ szklanki tartego selera
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • ½ szklanki oliwy
  • sól, pieprz, tymianek i szałwia do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, cebulę, marchew, seler, smażyć mieszając 5 minut. Dodać czosnek i przyprawy i smażyć kolejne 5 minut. Do zawartości rondla dodać przecier pomidorowy i co jakiś czas mieszając dusić przez 2 godziny aż sos ściemnieje i stanie się gęsty. Skorygować smak solą i pieprzem.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *