Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos szary z bakaliami Darka

Składniki:

  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • kilka suszonych śliwek
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynków
  • 4 goździki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 cytryny
  • 3 dag piernika
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, po czym rozprowadzić całość bulionem.
Wówczas dodać goździki, ziele angielskie, liść laurowy, śliwki oraz piernik.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie całość przetrzeć przez sito i wlać czerwone wino oraz dodać sparzone wrzątkiem rodzynki oraz obrane ze skórki migdały.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *