Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos pomidorowo paprykowy

Składniki:

  • 4 pomidory
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 łyżka utartej na drobnej tarce cebuli
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 szklanka bulionu mięsnego

Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć twarde części, drobno pokroić, zmiksować w blenderze lub przetrzeć przez sito. Paprykę obrać, pokryć w cienką słomkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać paprykę i cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać piure pomidorowe, przyprawy i bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować aż sos będzie odpowiednio gęsty. Przełożyć do czystych słoiczków, przechowywać w lodówce.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażynę Poznańską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *