Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos pomarańczowy z białym winem

 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sok wyciśnięty z 6 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej

 

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzane masło wlać wino.
    Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż sos zgęstnieje, wówczas dolewać powoli sok z pomarańczy.
    Doprawić do smaku solą i gotować jeszcze do momentu, aż sos stanie się gęsty i aksamitny.
    Na koniec dodać startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.

     

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *