Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos pieczarkowy Igi

Przepis na klasyczny sos pieczarkowy pomysłu Igi. Do jego wykonania potrzebujesz: pieczarek, cebuli, klarowanego masła i śmietany. 
 

Składniki:

  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • ½  łyżki klarowanego masła 
  • 200 ml śmietany 30%
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. 
    Obraną cebulę drobno posiekać.
    Wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym klarowanym masłem.
    Lekko poddusić po czym wrzucić pieczarki.
    Całość przesmażyć.
    Wówczas zalać pieczarki śmietaną.
    Trzymać jeszcze na ogniu, aż sos zgęstnieje.
    Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *