Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos pieczarkowo- śmietanowy Weroniki

 

Składniki:

 

  • 30 dag małych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szkl gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:    
Pieczarki opłukać i obrać po czym pokroić na mniejsze kawałki.
Wrzucić je na patelnie z rozgrzanym masłem i obsmażyć.
Powinno to zająć około 5 minut, w trakcie potrząsając co jakiś czas patelnią.
Po tym czasie przykryć patelnie pokrywką i dusić pieczarki przez kolejne 5 minut.
Następnie mleko wymieszać dokładnie z mąką, aby nie było żadnych grudek.
Wówczas dodać śmietanę i połączyć.
Całość lekko ubić aby płyn się spieni i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym sosem zalać pieczarki i podgrzewamy na ogniu ostanie 3 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *