Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos myśliwski Edyty

Składniki:

  • 50 dag kości z dziczyzny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 listek laurowy
  • 6 jagód jałowca
  • 250 ml rosołu
  • 250 ml ciemnego piwa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml porto
  • 2 łyżki marmolady z brusznic
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

    Sposób wykonania;
    Kości przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać rozgniecione jagody jałowca oraz listek laurowy.
    Podlać całość piwem oraz rosołem i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 90 minut.
    Po tym czasie przecedzić sos i dodać do niego masło razem z mąką.
    Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 10 minut.
    Po tym czasie dodać marmoladę, porto, musztardę i sok z cytryny.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *