Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos myśliwski Asi

Składniki:

  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 plastry wędzonej szynki
  • kilka plasterków suchej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie ugotować  je w tej samej wodzie w której się moczyły po czym je odcedzić i posiekać.
Następnie posiekaną cebulę podsmażyć na połowie tłuszczu, wówczas dodać do niej ketchup, wymieszać i trzymać na ogniu przez kilka minut.
Natomiast na pozostałym tłuszczu przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem i cały czas mieszając doprowadzić  do wrzenia a potem gotować około 10 minut.
Po 5 minutach gotowania dolewając jeszcze wino, cebulę z ketchupem oraz ogórki.
Wrzucić jeszcze szynkę, grzyby razem z wywarem w którym się gotowały oraz ziele angielskie i pokruszony listek laurowy.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *