Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos musztardowo korniszonowy

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki musztardy w proszku lub 2 łyżki musztardy tradycyjnej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pokrojonych w drobną kostkę korniszony
  • ½ szklanki białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki soli


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę i musztardę w proszku, podgrzewać stale mieszając 3 minuty, schłodzić. Do zasmażki dodać bulion drobiowy, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 15 minut mieszając. Na małej patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać obraną, posiekaną drobno cebulę, smażyć aż stanie się szklista, dodać wino, gotować powoli aż płyn zupełnie odparuje. Dodać cebulę do rondla razem z korniszonami i natką pietruszki, wymieszać. Podawać gorący. Można resztę schłodzić, przełożyć do czystych słoiczków, przechowywać w lodówce.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *