Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos mięsny do spaghetti Heleny

Sprawdzone i pyszne przepisy tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na sos mięsny do spaghetti Heleny. Aby go wykonać będziesz potrzebować: mięsa mielonego, pomidorów oraz cebuli i czosnku. 
 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 500 przecieru pomidorowego 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić na rozgrzaną oliwę i lekko poddusić.
    Wówczas dodać mięso i razem przesmażyć.
    Następnie dodać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki razem z zalewą.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku bazylią, oregano i słodką papryką.
    Ponownie wymieszać i doprawić na koniec jeszcze solą oraz pieprzem.
    Trzymać jeszcze chwilę na ogniu, do zgęstnienia sosu. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *