Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos mięsny do makaronu spaghetti

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na sos mięsny do makaronu spaghetti. Lista zakupów: mięso mielone, pomidory, czosnek, cebula. 
 

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki bazylii 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Razem wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Gdy lekko się zeszklą dodać mięso mielone.
    Razem przesmażyć.
    Wówczas dodać pomidory z puszki.
    Wymieszać, chwilę trzymać na ogniu po czym dodać koncentrat pomidorowy.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku bazylią.
    Trzymać na ogniu, aż powstanie gęsty sos.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Podawać razem z makaronem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *